Woonbegroting stapje in de goede richting

De Nederlandse Woonbond vindt dat er in de deal over de woonbegroting die Kabinet, PvdA en GroenLinks vandaag gemaakt hebben, stapjes in de goede richting zijn gezet.

Tegelijkertijd concludeert de bond dat een komend Kabinet fundamenteel moet kiezen voor betaalbare huurwoningen en een grotere sociale huursector.

Zo blijft de enorme verhuurderheffing, de belasting op sociale huur, bestaan en wordt er nog geen maximale huurprijs ingevoerd die samenhangt met de kwaliteit van een huurwoning in de vrije sector.

De huurdersvereniging vindt het goed dat er eindelijk een eerste stap wordt gezet om de jaarlijkse huurstijgingen in de vrije sector aan te pakken. Ook het niet doorvoeren van de ‘single straf’, de geplande verlaging van de inkomensgrens waarmee alleenstaanden toegang hebben tot sociale huur, is een stap in de goede richting. Door die verlaging zouden nog meer alleenstaanden met een middeninkomen tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. De Woonbond heeft zich altijd al verzet tegen het verlagen van de grens. 

Structurele oplossingen nodig

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘De voorstellen gaan de goede kant op, maar het zijn er te weinig. Hiermee is het beleid van de afgelopen tien jaar waarmee is ingezet op hoge huurprijzen en een kleinere sociale huursector niet weggepoetst. Een komend kabinet moet de verhuurderheffing echt afschaffen, en zorgen dat de sociale huursector kan herstellen. De wachttijden voor jongeren zijn onacceptabel lang. De huurprijzen voor velen veel te hoog. En er moet een maximale huurprijs komen voor de vrije sector die samenhangt met de kwaliteit van de woning. Daarom roepen wij een komend minister van volkshuisvesting op met structurele oplossingen voor de wooncrisis te komen.’

Weg met de wooncrisis, teken de petitie!

De Woonbond is samen met DeGoedeZaak op wegmetdewooncrisis.nl(externe link) een petitie begonnen met een oproep aan de ‘aankomende minister van Volkshuisvesting’. Die is inmiddels ruim 12.000 keer getekend. Ook zijn er in meer dan 60 gemeenten lokale petities gestart waarin gemeenten worden opgeroepen zich uit te spreken voor beter landelijk woonbeleid.