Betrokken, verbinden en duurzaam

- Verantwoording afgelopen jaar dagelijks bestuur
Begin 2024 startten we met zeven leden en ondersteuner. Het dagelijks bestuur (DB) begon met een nieuwe voorzitter, maar de functie van secretaris bleef vacant. Gedurende het jaar nam de ondersteuner de rol van secretaris op zich wat onwenselijke is aangezien zij geen formeel lid is van de Huurdersraad. Eind 2024 gaf de voorzitter aan per 2025 terug te treden uit zijn rol, maar hij blijft actief binnen de Huurdersraad. In de loop van het jaar hebben wij afscheid genomen van in totaal drie leden. In september verwelkomden wij een nieuw lid, waardoor we eindigden en 2025 starten met vijf leden. - Terugblik thema’s 2024
2.1 Bekendheid, zichtbaarheid en achterban
De samenwerken met bewonerscommissies kwam onvoldoende tot stand, voornamelijk door tijdgebrek bij onze leden en het uitblijven van verzoeken vanuit de commissies.
Op 9 oktober organiseerden we een huurderscafé, gestart met een stamppotbuffet om de opkomst te bevorderen. We bespraken de thema’s betaalbaarheid, beschikbaarheid en leefbaarheid. De onderwerpen duurzaamheid en Wonen en zorg worden in een volgende bijeenkomst behandeld. De verkregen input* is verwerkt in ons werkplan voor 2025 en wordt gebruikt bij adviestrajecten.Eén keer afgelopen jaar is er een nieuwsbrief uitgebracht. Daarnaast hebben we regelmatig een plekje in de buurtbrief van De Huismeesters. Wel is er meer content geplaatst op de website van de Huurdersraad. Het blijft een uitdaging om de website actueel te houden.
Via de afdeling verhuur worden nieuwe huurders gevraag of hun mailadres doorgespeeld mag worden naar de Huurdersraad. Alle huurders die daar positief op reageren krijgen na een aantal weken een mail van de Huurdersraad. Hierin wordt gevraagd naar adresgegevens en worden deze huurders toegevoegd aan de lijst voor de nieuwsbrief. Ook worden deze groep geïnteresseerden benaderd bij achterbanbijeenkomsten.
2.2 Betaalbaarheid
Al in februari 2024 bespraken we tijdens de “knoppensessie” de investeringen van De Huismeesters in relatie tot de jaarlijkse huuraanpassing. Inzet van de Huurdersraad was; huurbevriezing van woningen met een energielabel D, E, F of G en achterstallig onderhoud, compensatie en/of reductie van hoge energiekosten in de servicekosten en gebruik van de voorzieningenwijzer.
We adviseerden negatief over de voorgestelde huuraanpassing van gemiddeld 5,8%, omdat we vinden dat de kosten voor nieuwbouw niet alleen bij de huidige huurders mogen liggen.
Helaas is dit advies niet overgenomen door De Huismeesters.2.3 Duurzaamheid en kwaliteit
De werkgroep kwaliteit stelde een memo op over onder andere elektrisch koken, ZAV, Zonnepanelen op complexen met gemeenschappelijke ruimten en lift en aansluiting op het warmtenet. De Huismeesters gaf hierop een inhoudelijke reactie, maar gesprekken met medewerkers zijn nog niet gerealiseerd. De motivatie binnen de werkgroep neemt af door het gevoel van gebrek aan resultaat. Dit blijft een aandachtspunt voor de werkgroep.2.4 Leefbaarheid
Leefbaarheid is geen vast onderwerp in ons overleg met De Huismeesters. Wel heeft een van de leden zitting in een commissie die aanvragen voor bijdragen beoordeelt.2.5 Beschikbaarheid en meer bouwen
Jaarlijks worden de huurdersorganisaties door de beleidsgroep Woonruimteverdeling Groningen bijgepraat over de cijfers rond de verdeling van de woningen van het afgelopen jaar bijgepraat. Groningen Huurt is het nieuw woonruimte verdeelsysteem voor de gehele provincie Groningen. De Huurdersraad is beperkt betrokken en wordt door De Huismeesters structureel bijgepraat. Eind 2024 hebben wij wel advies gegeven op twee voorliggende adviesaanvragen over de financiering van het systeem en de positie van de Huurdersorganisatie ten opzichte van de vereniging.2.6 Adviezen 2024
In 2024 hebben wij op 3 thema’s advies uitgebracht en bij het Koersplan betrokken vanuit de start. Daar hebben wij alleen een inhoudelijke reactie gegeven.

3. Organisatie, werkgroepen en bestuur Huurdersraad De Huismeesters
Onze effectiviteit hangt sterk af van de samenstelling, beschikbaarheid en het aantal leden. In 2024 wilden we meer contact met bewonerscommissies, maar dit bleek te ambitieus vanwege de benodigde tijdsinvestering.
We plaatsen incidenteel een vacature in de buurtbrief van De Huismeesters en nodigden belangstellenden uit voor een openbare vergadering. Dit resulteerde in één nieuw lid in 2024 en meerdere geïnteresseerden die een vergadering hebben bijgewoond.
In juni 2023 voerden we met begeleiding van de Woonbond een Quick scan uit wat inzicht gaf in onze sterke punten en ontwikkelpunten. Enkele opgepakte ontwikkelpunten zijn:
- Nieuwe leden werven
We richten ons specifiek op de werving voorzitter en AB-leden en benutten het huurderscafé om vacatures onder de aandacht te brengen. - Kennisdelen en opleidingsplan
Leden delen opgedane kennis en maken meer gebruik gemaakt van het opleidingsaanbod van de Woonbond over actuele thema’s.
Begin 2024 startten we met nieuw ingerichte werkgroepen. Doel van de werkgroepen is op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennis ophalen, adviesaanvragen en agendapunten voorbereiden. Het DB bereid de AB vergaderingen voor en neemt deel aan het bestuurlijk overleg. De voorzitter neemt daarnaast deel aan het voorzittersoverleg Groningen en regelmatig zijn enkele van onze leden aanwezig bij de provinciale vergadering van de Woonbond.
4. Onze verhuurder en andere partijen
Het DB van de Huurdersraad heeft ongeveer eens per twee maand overleg met de bestuurder en bestuurssecretaris. De rol van de beleidsmedewerker is halverwege het jaar overgenomen door de
bestuurssecretaris. Vooraf wordt gezamenlijk de agenda samengesteld. Het blijft een uitdaging om te bepalen welke punten tijdens het bestuurlijk overleg, binnen de werkgroepen of het AB wordt besproken. Niet alle leden kunnen aansluiten bij het bestuurlijk overleg. Onze vaste overlegavond is de maandagavond. We streven ernaar dat medewerkers die een informatieve presentatie hebben dit tijdens een AB doen. De Huismeesters stelt echter dat de leden van de Huurdersraad welkom zijn op een bestuurlijk overleg. Dit blijft een punt van aandacht en afstemming.
Prestatieafspraken
Jaarlijks is er naar aanleiding van het BOD een tripartiet overleg met de gemeente. In de voorbereiding naar het BOD is de Huurdersraad betrokken en heeft ook haar advies gegeven op het definitief BOD. De voorbereiding op het tripartiet doen we in samenwerking met de bestuurder. Wat zijn onze gezamenlijk punten en voorwaarden die we willen benadrukken bij de gemeente. Aandachtspunten in 2024 waren:
- Betaalbaarheid van wonen en de verantwoordelijkheid van de overheid als het gaat om een inkomen waar burgers die vallen onder het bestaansminimum voldoende van rond kunnen komen
- Voldoende locaties nieuwbouw
- Betere verdeling van sociale huurwoningen over de wijken
- Participatie
- Duurzaamheid
Koersplan De Huismeesters
Vanaf het begin van het opstellen van het ondernemingsplan zijn leden van de Huurdersraad actief betrokken geweest bij het proces. Deze ervaring was positief, hoewel het een bepaald abstractieniveau vereiste. Wij geven de voorkeur aan concrete afspraken met duidelijke meetbare doelen. Dit was af en toe zoeken voor de aanwezige leden. Maar over het algemeen een leerzaam traject.
De Huurdersraad beschouwt het als een ambitieus plan die daadwerkelijk iets voor huurders betekent.
Als lid van de Woonbond maken wij gebruik van de expertise van de consulenten bij specifieke vragen. Daarnaast biedt de Woonbond een actueel en uitgebreid aanbod van opleidingen, waarvan de leden van de Huurdersraad gebruik maken.
In 2024, het tweede volledig jaar oor onze ondersteuner, vonden er diverse bestuurswijzigingen plaats. Zij heeft ondersteuning geboden bij het waarborgen van de continuïteit van de organisatie en voorbereiding van alle overleggen en faciliteerde de werkgroepen. Op basis van input van de Huurdersraad zijn de adviezen door haar opgesteld. Daarnaast bewaakte ze samen met het DB de planning en gaf zowel gevraagd en ongevraagd advies. Ook heeft ze deels de rol van de secretaris ingevuld, wat een goede afstemming met het dagelijks bestuur vereiste. Het is belangrijk op te merken dat de ondersteuner formeel geen onderdeel uitmaakt van de Huurdersraad.
5. Financieel verslag
De boekhouding vindt plaats d.m.v. Lasso, een systeem wat speciaal is ontwikkeld voor huurdersorganisaties en gratis toegankelijk is voor Woonbond leden.
5.1 Balans
Niet van toepassing
5.2 Begroting vs realisatie
Voor 2024 is enkel de Staat van Baten en Lasten opgesteld. De balans is achterwege gebleven, omdat er per balansdatum alleen liquide middelen en eigen vermogen is. Een balans heeft weinig toegevoegde waarde.
In 2024 is er vanuit De Huismeesters een bijdrage gestort van € 20.000. Voor het einde van het jaar is een begroting ingediend voor het komende jaar. Afhankelijk van wat de Stichting nodig heeft, wordt er een bijdrage van De Huismeesters ontvangen. Grotendeels worden de gelden aangewend voor de contributie van de Woonbond jaarlijks te voldoen in februari.
Hieronder is een overzicht opgesteld van de begroting en de realisatie. Voor de begroting 2024 is uitgegaan van hoge kosten voor de vergaderingen, de achterban en de Woonbond. Uit de winst-en verliesrekening blijkt dat in 2023 meer geld is uitgegeven dan de bijdrage van De Huismeesters. Dit betekend dat de hoeveelheid liquide middelen geslonken is. Er wordt tijdig gestuurd op de liquide middelen om facturen tijdig te voldoen. Uit de begroting blijkt dat de balansposten ruimschoots binnen begroting zijn gebleven. Naast de toelichting op de jaarcijfers (er zijn een aantal voetnoten) zijn er geen bijzonderheden. Voor een toelichting op de verschillende kostenposten verwijzen wij graag naar de website: https://huurdersraaddehuismeesters.nl/

Bevindingen en kascommissie
De kascommissie van 2024, welke toegezien heeft op de Staat van Baten en lasten over 2024 bestond uit de heer J.C.H. Kral, manager financiën en de heer T. Heuvels-Brandsma, algemeen lid van de Huurdersraad.
De Staat van Baten en Lasten is met de onderliggende verklaring opgenomen in het archief van de Stichting.

Bijlage 1
Input achterbanbijeenkomst
Betaalbaarheid
- Zorg over de percentage huurverhoging voor het komend jaar
- Samenwerking zoeken met andere huurdersorganisaties op dit punt
- Corporaties moeten ervoor zorgen dat iedereen de huur kan betalen
- Kijk bij de huurverhoging naar het inkomen van de huurders
Beschikbaarheid
- Corporatie stop met de verkoop van betaalbare huurwoningen
- Maak kamerverhuur en woning delen mogelijk
- Bouw meer kleinere woning in plaats van grote gezinswoningen
- Zorg voor meer doorstroming van senioren die nu in gezinswoningen wonen
- Meer bouwen in “villa-buurten”
Leefbaarheid
- Als corporatie actief deelnemen aan sociale wijkteams
- Biedt meer mogelijkheden voor sociale contacten in de buurt
- Uitzetten van huurders is geen oplossing
- Overlast dealers neemt toe