Nieuwsbrief september

C:\Users\Fred en Judith\Documents\Huurdersraad\thumbnail_HdH logo.png

Nieuwsbrief september 2023

Huurverlaging en huurverhoging

De overheid bepaalt ieder jaar de regels voor de huurverhoging. Hierover voert Huurdersraad De Huismeesters al vroegtijdig overleg met De Huismeesters. Hierbij houden wij rekening met de huidige huurders maar ook met de toekomstige huurders. Er moet namelijk ook geld zijn om de woningen goed te onderhouden en te verduurzamen voor de toekomst.

Huurverhoging

De jaarlijkse huurverhoging is afhankelijk van de woning waarin je woont, de bijbehorende huurprijs en het inkomen. Daardoor kan het voorkomen dat jouw huurprijs of huurverhoging anders is dan die van je buren. Ieder jaar vraagt De Huismeesters een advies aan de Huurdersraad over de hoogte van het huurverhogingspercentage. Wettelijk is een maximumpercentage afgesproken. 

Dit jaar hebben wij een negatief advies gegeven op de voorgestelde huurverhoging. Wij hebben gevraagd om een huurbevriezing voor woningen met een label D t/m G en voor woningen met achterstallig onderhoud. Deze huurders hebben te maken met hogere woonlasten door een hoge energierekening. 

Huurverlaging

Dit jaar is het mogelijk dat je een huurverlaging hebt gekregen. Dat geldt voor huurders met een laag inkomen. Als je hiervoor in aanmerking komt heb je inmiddels een brief van De Huismeesters gekregen. Geen brief en wel een laag inkomen doe dan zelf de check via de site van De Huismeesters.

Huurverlaging (dehuismeesters.nl)

Vacature vrijwillige belangenbehartiger m/v – Kompassie

september 2023

Meedoen?

Huurdersraad De Huismeesters is blijvend op zoek naar huurders die in willen zetten voor haar medehuurders. De Huurdersraad behartigt de belangen van alle huurders van De Huismeesters. Daarvoor overleggen we regelmatig met de bestuurder en medewerkers van De Huismeesters. We ondersteunen bewonerscommissies en nemen deel aan het stedelijk overleg in Groningen. 

Kijk op onze website voor meer informatie en hoe je je aan kunt melden. Kom ons versterken – Huurdersraad de Huismeesters

Energielabel • Dé Register Makelaar Hoevelaken

Energielabel controleren

Je kunt vanaf heden de gegevens waarop jouw energielabel van je woning is gebaseerd controleren. Je bent hiervoor dus niet meer afhankelijk van De Huismeesters voor inzage in de gegevens achter het label. Door in te loggen met DigiD op www.mijnoverheid.nl. Je vindt de gegevens onder het kopje wonen bij de tegel ‘energielabel’. Voor meer informatie klik door naar Energielabel nu ook voor huurders volledig inzichtelijk | woonbond.nl


Openbare vergadering

De ideale vergadering: where the magic happens…. – Van Velzen Development

Regelmatig heeft de Huurdersraad een vergadering om standpunten te bepalen, informatie uit te wisselen of gesprekken voor te bereiden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Maar waar zeg je ja tegen? Om wat meer te weten te komen over het vrijwilligerswerk voor de Huurdersraad stellen we jou in de gelegenheid om een vergadering van ons bij te wonen. Op maandag 2 oktober van 19.30 tot 21.00 is onze vergadering openbaar. We vergaderen in het Floreshuis. Het enige wat je moet doen is je opgeven. We weten vooraf dan op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Opgeven kan via info@huurdersraaddehuismeesters.nl. Het is geen interactieve vergadering, dus voor de bezoekers kijken en luisteren. Aansluitend is er nog de gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de bestuursleden.

Zelf een bewonerscommissie oprichten? | Ho Vechtdal

Bewonerscommissie oprichten

Waarom zou je een bewonerscommissie oprichten? Je moet handtekeningen verzamelen om aan te tonen dat je niet in je eentje beslist. Dan moet de bewonerscommissie ook nog goedgekeurd worden door De Huismeesters. Dat is best wat werk. Maar het is de inspanning wel waard. Dat weten wij zeker.

Samen sta je sterker

Eén bewoner heeft moeite om dingen te veranderen. Als bewoners samen optrekken wordt er beter geluisterd.

Er gebeurt veel op dit moment

Van het gas af, elektrisch koken, zonnepanelen, groot onderhoud. Werkzaamheden waar huurders mee te maken hebben of krijgen. 

Je kunt hulp krijgen

Via het lidmaatschap aan de Woonbond van Huurdersraad De Huismeesters krijgen de erkende bewonerscommissies ook informatie en ondersteuning. 

Een bewonerscommissie heeft wettelijke rechten

In de wet staan een aantal rechten beschreven. Dat maakt je positie ten opzichte van een verhuurder sterker. 

U leert de bewoners in uw buurt goed kennen

Het is belangrijk te weten wat er gebeurt in uw omgeving om de bewoners ook goed te kunnen vertegenwoordigen. U leert de bewoners dus kennen. U krijgt sociale contacten. Dat maakt het wonen aangenamer. 

Op de site van de Huurdersraad vindt u informatie Bewonerscommissies – Huurdersraad de Huismeesters